Skam - selvværd og identitet


Skam er en af de mest smertefulde følelser, vi kan bære på. Det er følelsen af at være forkert - ikke bare at have gjort noget forkert, men at være forkert som menneske.


Mange der kæmper med skam, beskriver det som en indre stemme, der konstant minder dem om, at de ikke er gode nok, ikke værd at elske, eller ikke har noget vigtigt at bidrage med.


Skam opstår ofte tidligt i livet, i relationer hvor vi ikke blev mødt, forstået eller rummet i vores følelser og behov.


Skam forstås i en psykodynamisk tilgang som en dybtgående følelse, der relaterer sig til vores oplevelse af selvværd og identitet . og især til, hvordan vi tror vi bliver set af andre.


I psykoterapi ses skam ofte om en ubevidst forsvarsmekanisme. Den kan dække over mere sårbare følelser som længsel, sorg, vrede eller behov for kontakt - følelser, der tidligt i livet ikke kunne rummes i relationen til den primære omsorgspersoner.


I terapien arbejder vi med skam ved nænsomt at skabe et trygt rum, hvor du kan begynde at sætte ord på det, der ellers føles umuligt at sige højt.

Her kan du opleve, hvordan det er at blive mødt med accept og nysgerrighed i stedet for vurdering og afstand.


Når vi begynder at forstå, hvor skammen kommer fra - og opdager, at den ikke er hele sandheden om os selv - kan vi langsomt give slip på de gamle, indre stemmer og begynde at finde hjem i os selv igen.


Du er ikke forkert. Du har bare lært at tro det.




Skam i terapi:


- Behov for at skjule sig eller "holde masken".


- Svært ved øjenkontakt.


- Vanskeligheder med at tale om egne behov eller grænser.


- En indre kritiker, der holder en nede.


- Følelser af uværdighed, selv i nære relationer.



Psykoterapi Holstebro v. Psykoterapeut og sygeplejerske Gitte herping

unsplash